Водоустойчиво фолио за баня и самозалепващи водоустойчиви тапети

Показани от 1 до 10 от 10 (1 страници)

Отлична селекция от самозалепващи тапети ви представя този раздел на онлайн магазин Decorat. Те са една удобна, финансово достъпна и ефектна опция за бърз и освежителен ремонт на банята, който всеки може да направи съвсем сам. Ако ви е омръзнал демодираният принт на плочките или просто не искате да виждате пукнатините и драскотините по тях, ние ви предлагаме едно супер рентабилно решение.

Бърз ремонт на банята – възможно ли е?

Традиционният материал за облицовка на стените в банята са керамичните плочки. Те са издръжлив, красив, но и доста скъп материал. В не съвсем далечното минало боите на маслена основа се смятаха за единствена бюджетна алтернатива, но с появата на нови декоративни материали изборът се разшири значително. Една от по-рядко използваните опции са виниловите тапети за баня.

Междувременно с помощта на този материал е лесно да се проектира оригинален интериор. Но за да може ремонтът да издържи дълго време, е важно да изберете правилния тапет за баня и също така правилно да го залепите. Фолиата, както е по-точно да ги наричаме, дават възможност за бърза и лесна трансформация на санитарното помещение. Струва си да разгледаме техните особености и свойства малко по-подробно.

Защо си струва да опитате?

Използването на водоустойчиви тапети за баня като средство за декорация на стените е толкова необичайно, че мнозина дори не обмислят тази опция. Ако обаче откажете да робувате на предразсъдъци и догми, може би ще откриете няколко значителни предимства на този вариант, а именно:

  • Икономия на материали: Най-често именно желанието да се спестят средства за закупуване на материали, насочват хората към влагоустойчивите самозалепващи покрития. Някои разработки при тапетите се доближават по качество до масивните облицовки, а други дори ги превъзхождат, особено като цена. Съществуват материали, с които икономиите могат да бъдат значителни;
  • Икономия на средства за труд: Полагането на самозалепващо фолио за баня е толкова лесно, че болшинството собственици се заемат сами с инсталацията и се справят чудесно. Всъщност, дори да наемете майстор за тази работа, цената ще е много по-ниска, отколкото ако се лепят плочки;
  • Икономия на време: Лепенето на PVC фолио за баня е един от най-леките и бързи видове ремонт. Дори в бани с голяма квадратура, ремонтът може да се приключи в рамките на един ден;
  • Избор на визуални концепции: Както плочките, така и тапетите предлагат невероятен избор от цветове и декоративни концепции. От геометрични форми до ситен ориенталски принт – можете да изберете за банята в дома си рисунък и нюанс, който ще радва ежедневно очите и душата ви;
  • Лесна и бърза промяна на интериора: Понякога ремонтът на банята се прави поради една единствена причина – желание за промяна. Една и съща обстановка омръзва бързо, а и модата в интериорния дизайн се мени непрекъснато. Малко вероятно е някой да сменя плочките в банята на всеки 2-3 години, но с тапетите можете бързо да актуализирате скучния дизайн.

Единствен недостатък на тапетите в класическата им форма е тяхната неустойчивост на влага и още по-лошо – пръски вода. Ето защо ние ви предлагаме една специална група материали, обединена под общото наименование водоустойчиво фолио за плочки. Материалът се различава значително от тапетите на основата на хартия по своята структура и състав.

Начин да създадете модерен интериор с малко пари

Самозалепващите се фолиа са един от продуктите, към които търсенето нараства непрекъснато. Те се използват с огромен успех в интериорния дизайн и служат за реновиране на различни елементи на обзавеждането – мебели, плотове, стъкла на прозорци и стени. Всеки, който търси бърз начин да разнообрази визията на дадено помещение, трябва да опита със самозалепващ се филм.

Многобройните модели – шарки, цветове, текстури - отварят огромни възможности за реализиране на всевъзможни проекти. Дори най-скъпите водоустойчиви тапети за баня с цени, надвишаващи цената на обикновените фолиа, позволяват реализирането на интересни проекти с висока естетическа стойност при скромен бюджет.

Фолиата със самозалепваща основа стават все по-удачно решение за облицовката на стените в мокри зони (бани, тоалетни и кухни), благодарение на влагоустойчивата им структура. Предимствата на този материал са всъщност твърде много, за да бъде отхвърлен с лека ръка. Например, фолиото е с високи естетически качества и ниска цена. Инсталира се лесно, без участието на майстори и е много непретенциозно относно поддръжката.

Но все пак фолиото има един малък недостатък - за да се постигне идеален резултат, е необходимо да се отстранят всички неравности и дефекти от повърхността, върху която ще се нанася продуктът. В случая това не е особен проблем, тъй като фолиата за банята се лепят върху наличните плочки. Макар и захабени, предполага се, че те са достатъчно гладки.

Тапетът от този вид може да се нанесе върху широка гама повърхности: дърво, стъкло, плочки, метал, шперплат, гипс, корк, гипсокартон и др. Това означава, че банята може да се моделира със самозалепващи водоустойчиви тапети дори на ниво груб ремонт, но в този случай се приема, че облицовката ще бъде временна (        краткотрайна) мярка.

Съвети за полагане на фолиа върху различни основи

Ако до момента не сте извършвали такава операция, би било разумно да се запознаете с особеностите при лепене на самозалепващи винилови покрития. Фолиото се продава на ролки с дължина 10м и широчина 45см, точно както тапетите. Има и модели с по-малка дължина – 3 метра, при които широчината е малко по-голяма – 60см.

За полагането на водоустойчив тапет не са нужни специални инструменти. Необходими са следните помощни средства, присъстващи във всеки дом: монтажен нож, писалка или молив, линия (ролетка) и ножица. Добре е да си набавите специална шпатула, с която филмът се заглажда нежно, като се премахват въздушните мехурчета. В краен случай може да се използва и всяка пластмасова карта.

Монтажът протича на няколко етапа, на които ще обърнем нужното внимание:

Етап 1: Подготовка на основата

Основата, върху която ще се лепи фолиото, трябва да е почистена от прах и мазнини, както и да е суха и гладка. Обезмасляването може да се извърши с вода и препарати. Идеалната основа за полагането на пвц филм може да бъде и дъски, стига да са предварително лакирани. Порестите и грапави повърхности, ако е необходимо, трябва да бъдат третирани с грунд.

За изравняване на напукани и не гладки повърхности се нанася шпакловка, която след изсъхване се шлайфа с машина или на ръка с фина шкурка. След това основата трябва да бъде покрита с грунд, за предпочитане на базата на акрил, което ще увеличи максимално адхезията на филма към повърхността. При лепене на фолио за баня върху плочки е необходимо само почистване на основата.

Нещо, на което да обърнете внимание: за по-удобно залепване на фолиото върху метал и стъкло, се препоръчва леко овлажняване на основата. Това ви позволява да напасвате филма с максимална лекота, в случай че се налага. След изсъхване на повърхността, покритието е здраво свързано с металната или стъклена повърхност.

Етап 2: Рязане и разкрояване на фолиото

Ремонтът с използване на водоустойчиво фолио за баня е рентабилно не само като цена, но и като лекота на боравене с въпросния материал. На обратната (хартиена) страна на фолиото са начертани квадрати, които ще ви помогнат да го изрежете точно до желания размер. След като маркирате желаните сегменти с молив, изрежете ги, като прокарате монтажния нож по линията или с помощта ножица.

Рязането трябва да се извърши с резерв от около 2 - 2,5 сантиметра. Ако избраното от вас водоустойчиво фолио за стена  има шарка с геометрични фигури, тогава то трябва да се реже от лицевата страна. Фолиата, които имитират керамични плочки също трябва да се изрежат от лицевата страна по линията на плочката.

Етап 3: Лепене

Инструкциите за залепване на фолиото могат да се видят на обратната му страна, където има схема, показваща как се извършва операцията. Необходимо е да отделите защитната хартия от филма с около 2 - 3 сантиметра, след което внимателно и равномерно да го прикрепите към основата и да залепите този ръб, като изгладите фолиото с шпатула от центъра към краищата.

След това бавно, с една ръка, като хванете хартията в средата, започнете да я отстранявате, а с другата ръка същевременно заглаждайте самозалепващото се водоустойчиво фолио последователно в едната и в другата посока. Това ще сведе до минимум появата на въздушни мехурчета. Ако на някои места все пак се образуват, мехурчетата трябва да се пробият с остър нож или игла, а мястото внимателно да се изглади.

В случай че е допусната грешка и върху филма се образуват гънки, той може да бъде отлепен и залепен отново. Такава корекция е възможна, защото тапетът се свързва трайно с основата едва след няколко часа. Ако в операцията по залепване на фолиото върху плочките в банята участват двама души, задачата ще бъде изпълнена по-лесно.

Етап 4: облепване на ръбове и ъгли

Освен ъглите, свързващи стените, в банята има различни други архитектурни елементи, които трябва да се покрият прецизно с фолиото, така че крайният резултат да бъде отличен. Някои специалисти препоръчват фолиото да се нагрее с горещата въздушна струя на сешоар, за да прилепне плътно към всеки прав ъгъл или изпъкнал участък.

Препоръчва се също фолиото да се изреже под ъгъл 45 градуса, след което да се подгъне и залепи. Имайте предвид, че при полагане на винилови тапети за баня с последователен принт, е важно шарките в зоната на съединяване (ъглите) да съвпадат. Това ще създаде впечатление за майсторски създадена облицовка, каквато имаме при стените, покрити с керамични плочки.

Качеството на продукта и на залепването – ключ към дългия живот на облицовката

След като сте обновили и освежили интериора с качествени тапети за баня, следва да се погрижите за доброто състояние на покритието, така че помещението да изглежда добре и да ви радва в продължение на години. Най-проблемни при този декоративен материал са краищата на тапета, които с времето могат да се отлепят, което ще влоши облика на  декорацията.

Важно е да залепите много добре краищата на всеки отделен слой, а при нужда е възможно те дори да бъдат запечатани със специално прозрачно лепило, което няма да се оцвети под въздействие на влагата и топлината. За да избегнете подгъване на филма още в самото начало е задължително да изчакате поне 12 – 24 преди да използвате банята по предназначение.

Дълготрайността на облицовката е гарантирана, стига да са използвани добри тапети за баня, закупени на по-висока цена. Имайте предвид, че такъв материал се предлага в много магазини, включително на места, които не са специализирани в продажбата на довършителни и декоративни строителни материали.

По-евтините продукти са покрити с некачествени лепила и адхезията им е меко казано съмнителна. Освен това производствените технологии, както и самите материали, са от много по-нисък клас, в сравнение с този на нашите декоративни фолиа. Цветовете им бързо избеляват, а защитното покритие на повърхността на тапета може да започне да се отделя на части.

Ето защо препоръчваме да купувате самозалепващо се фолио за баня единствено от доверени и надеждни доставчици. Това е евтин материал, но въпреки това, цената на ролка или линеен метър се различава при различните видове продукти. Твърде евтините покрития трябва да изострят вашето внимание, че качеството им не е на нужната висота или, че фолиото не е подходящо за помещения с висока влажност.

Грижа за стенното покритие

Ако вече сте налепили закупените от магазина ни миещи тапети за баня, вероятно се наслаждавате на приятната и луксозна обстановка. За да не бъде кратка радостта ви, е важно да поддържате стенното покритие в добро състояние. Можете да почиствате тапета с топла вода и препарат. Ако замърсяването е по-упорито, използвайте етилов алкохол.

Самозалепващото фолио е модерен материал за декорация на стените в бани и кухни, който перфектно запазва формата и структурата си за дълъг период от време. Все пак има някои изисквания, които трябва да спазвате при поддръжката, като например да избягвате почистване с груби абразивни препарати и инструменти.

Можете да подсушавате стените в душ зоната с мека суха кърпа, за да избегнете появата на варовикови петна. Варовиковите отлагания са доста видими върху тъмни и гланцирани покрития, а това може да влоши общия облик на вашата баня. Не е разумно да оставяте тези отлагания дълго върху стенната облицовка. С времето те стават все по-трудни за премахване.

В какви вариации се срещат фолиата и тапетите за баня – какво да изберете?

Когато ви предложат луксозни тапети за баня, това може да означава много неща – че принтът на тапета има луксозно излъчване или че качеството на продукта е лукс категория. За да можете да направите отличен избор и да не съжалявате, че сте избрали такова средство за декорация на банята, е хубаво да познавате различните видове самолепящи се фолиа.

Като се има предвид широката гама от видове и също толкова разнообразни възможности за приложение, самозалепващите се фолиа се класифицират по няколко критерия, на които трябва да се обърне внимание в процес на придобиване на този материал. Класификациите разглеждат фолиата по следните показатели: структура, основен материал, тип повърхност, предназначение и декоративен дизайн.

Всички материали, използвани за изработката на този тип покрития представляват комбинация от композити. В качеството на основно вещество може да се използва полиестер, поливинилхлорид или пропилен. В допълнение към основните вещества се избира оптималната комбинация от пластификатори, стабилизатори и пигменти. Често се използват и хартия, естествени и синтетични тъкани.

Според структурните особености, миещите се тапети за тоалетна и бани биват:

Еднослойни: Такова покритие е направено от многокомпонентни смеси, които включват PVC смола и различни пластификатори. Стабилизаторите и пигментите също се използват като допълнителни вещества за придаване на здравина и желания дизайн на повърхността.

Всички вещества се смесват в хомогенна маса, след което тя се оформя във филм чрез екструзия или термична обработка с горещи валяци. Твърдостта на филма и неговите физични и химични свойства зависят пряко от вида на добавения пластификатор.

Двуслойни: За производството на двуслойни самозалепящи се тапети за баня се изработват 2 отделни платна - основа и покривен слой. За основа най-често се използва плат или хартия, а за покривния слой - поливинилхлоридна смола от различни комбинации от вещества.

За производството на фолио за плочки за баня се използват методи на каландрово формоване, нанасяне, екструзия и дори кеширане. В резултат на извършената работа се получават повече пластмасови платна, което осигурява по-голяма лекота на нанасяне, но техните технически характеристики са малко по-ниски от тези на еднослойното фолио.

Друг важен критерий за класификация на фолиата е типа на тяхната повърхност. От качеството и типа на повърхността зависи дали ще се постигне привлекателно оформление на интериора и правилно съчетание на стенното покритие с различните елементи на обзавеждането. По този признак фолиата могат да се разделят на: гланцови, матови, огледални, прозрачни и холографски.

Декоративният ефект е изцяло зависим от типа на покритието, така че, решавайки да залепите тапет за баня върху плочки, трябва много внимателно да обмислите кой от изброените варианти е най-добър. Конкретно за банята изборът най-често е фокусиран върху тапетите с матово, гланцово и огледално покритие.

Декоративни свойства на материала

Причината все повече хора да използват фолио за плочки в банята се дължи изцяло на чудесните декоративни свойства на материала. Съвременният пазар предлага немислимо широка гама от самозалепващи се покрития за декориране на различни повърхности.Почти всеки производител може да предложи до 1000 артикула с различни опции за цвят и текстура.Това ви позволява да изберете правилното покритие за всяка конкретна задача.

Обикновено самозалепващите тапети за плочки се срещат в два варианта:

Стандартни: тези евтини тапети за баня са представени в монохромни варианти на широка цветови палитри. Срещат се също като имитация на различни материали: ценна дървесина, естествен и обработен камък, керамични плочки и др. Фолиото стандарт може да бъде в еднотонна окраска или да включва най-удачната комбинация от нюанси.

Със специално предназначение: Материалите от категорията със специално предназначение са представени под формата на различни покрития: велур; имитация на коркова тъкан; металик, злато, сребро; удебелени фолиа за мебели, плотове, первази и др. В тази група може да се отдели специален материал за рисуване, който ви позволява многократно да нанасяте рисунки и да ги премахвате, като същевременно запазвате целостта на повърхността.

Според предназначението им, фолиата могат да се разделят на две групи: за сухи и мокри помещения. Уверете се, че купувате водоустойчив тапет за баня, а не продукт, предназначен за декориране на мебели и други интериорни детайли. Разликата е в устойчивостта на влага при всяко от двете покрития.

Когато използвате водоустойчиво самозалепващо фолио в банята, можете да се възползвате от всички полезни характеристики на материала. Фолиата за бани и кухни са разработени на основата на PVC, благодарение на което те са не просто устойчиви на продължителен контакт с вода, но са устойчиви също на гниене и поява на мухъл.

Декоративните свойства на нашите влагоустойчиви тапети за баня ви позволяват да реализирате най-смелите си идеи за дизайн на това важно помещение. Можете да изберете модел, имитиращ мрамор и така да създадете уникална и луксозна атмосфера. По-дръзките ни клиенти могат да заложат на стикери, които се лепят върху плочките или тапет, имитиращ мозайка.

Защо да закупите фолиото за банята при нас?

Днес е повече от лесно да закупите декоративно фолио за баня, но ако държите на качеството, съчетано с разумна цена, то нашият магазин е най-доброто място за покупка. Продуктите ни са първокласна изработка с вложени висококачествени и устойчиви суровини. Експлоатационният живот на фолиото, което предлагаме, е по-дълъг от този на изделията продавани в масовите магазини.

Самозалепващото фолио за баня се предлага на различни цени, като в болшинството случаи цената е атестат за качество. На малко места ще откриете решения, чието съотношение цена – качество е точно каквото сте очаквали. Нашият магазин е едно от тези места – достъпен в цялата страна, благодарение на своето онлайн присъствие.