Самозалепващо фолио за мебели

Показани от 1 до 20 от 35 (2 страници)

Днес едва ли е тайна, че с помощта на подходящото фолио за мебели, всеки може да обнови интериора на всяко помещение дома си дори с ограничен бюджет. Когато не можете да си позволите да закупите нови кухненски шкафове, гардероб или пък секция, фолиата са едно лесно и достъпно решение, с което ще постигнете близък до мечтания резултат. Предлагаме ви продукти с превъзходно качество на повече от изгодни цени.

Структурни особености

Фолиата , предназначени за декориране на корпусна мебел, представляват многослоен композитен материал с лека и гъвкава структура. Като принцип на използване той наподобява добре познатия ни хартиен тапет, с една съществена разлика: фолиото не изисква използване на лепила за залепване върху различни повърхности.

Структурата на материала включва четири слоя:

  • Хартиена или пластмасова основа, която може да се различава по дебелина;
  • Слой от специално декоративно покритие (обикновено на основата на PVC) с принт;
  • Слой от равномерно нанесено неизсъхващо лепило;
  • Защитна хартия, която се премахва преди залепване на фолиото.

Мебелно фолио се продава в почти всички магазини за строителни материали, както и в специализираните магазини за тапети и стоки за дома. Предлага се на ролки или на метър (дължина), като ширината на различните покрития варира от 60 см до почти 1м. Като декоративни свойства фолиата за мебелна декорация се изработват в огромно разнообразие – имитация на дърво, боя, мрамор или принт с цветя и геометрични фигури.

Видове декоративни мебелни покрития

Самозалепващите фолиа могат да имат различни цветови нюанси, текстури и щампи.По правило се произвеждат на ролки, чиято ширина може да е 45, 67,5 или 90 сантиметра. Дължината на ролката също може да бъде различна - 2, 8, 10 или 15 метра. Както беше отбелязано по-рано, гамата от продукти е много широка.

В продажба има както евтини монофонични модели, така и продукти с различни текстури и шарки. Индустрията предлага дори авторски стикери от известни дизайнери, но цената им е доста висока. Като цяло, видовете PVC филми се срещат в няколко основни варианта:

Прости/еднотонни: те имат матова или лъскава повърхност и могат да послужат като заместител на лакови и други видове декоративни покрития. Там, където е неуместно да използвате ацетонови бои, винаги можете да декорирате обзавеждането със самозалепващо фолио за мебели. Особено приложимо е за детски стаи и спални.

Метализирани: това са трайни фолиа с огледална повърхност, които се използват за осигуряване на механична защита на предметите на интериора. Метализираният филм е придобил статут на популярно средство за създаване на акценти. По-рядко се използва като мебелно покритие и по-често в качеството на кухненски гръб, като покритие за работни плотове, прегради и други повърхности.

Декоративни: Използват се заради факта, че са много сполучлива имитация на различни видове естествени материали - дърво, мрамор, камък, тухлен зид и дори мозайки. Декоративната стойност на фолиото нараства, когато структурата му наподобява имитирания материал не само визуално, но и като тактилни усещания. Когато прокарате ръката си по покритието, имате усещане, че докосвате истинска дъска.

Флуоресцентни: Особеното при тях е, че светят при слаба светлина и в тъмното. По-слабо разпространени са от дървесните и мраморни модели, но позволяват да се постигне супер оригинален ефект. Чудесни са за детски стаи и в помещения с по-модерен интериор – хол, стая за игри, бар зона и др. Често се прилагат върху стъклени врати.

Ще си позволим да ви дадем полезен съвет: Когато избирате декоративният филм, не бива да се ръководите единствено  от мястото на инсталиране и личните си предпочитания. Цената на продукта често е водещ мотив при избора, което е грешка. Изберете качествено фолио за мебели, защото евтините продукти няма да ви дадат нужното удовлетворение от крайния резултати, а и животът им е твърде кратък.

Критерии, по които можете да изберете фолиото

Пазарът на довършителни декоративни материали предлага доста богат избор от самозалепящи се фолиа, които се различават по структура и химичен състав, а също и по вида на адхезивния слой – лепилото. Декоративните свойства на покритията също са доста разнообразни, затова е важно изборът да се направи въз основа на един или няколко от следните критерии:

Сила на фиксиране

Производителите произвеждат два вида полимерни филми – ляти и каландрирани. Първият тип е подходящ за неравни, груби повърхности, тъй като може да се полага без нагряване. Вторият тип е по-малко издръжлив и се използва за декориране на гладки повърхности. Съставът на лепилото може да бъде на основата на акрил, силикон или каучук.

Силата на залепване е важен фактор при избора на фолио за облепване на мебели. Имайте предвид, че покритието на някои мебелни продукти улеснява залепването на фолиото, докато при други често имаме отлепване на филма по краищата. Изберете продукт със силни адхезивни свойства за мебелите в кухнята или банята, където влажността може да причини отлепяне на декорацията с времето.

Брой на слоевете

Не е нужно да сте експерт, за да забележите с просто око, че някои фолиа са по-плътни от други. Това се дължи на различния брой слоеве при различните продукти. Фолиото обикновено се състои от лицев, залепващ слой и защитна крафт хартия с милиметрова маркировка.

Най-горният слой от PVC материал се произвежда по два начина: Смес от PVC лепило със стабилизатори, пластификатори и пигменти се изтегля през нагрети ролки, за да се получи една здрава, еластична тъкан. Вторият метод включва нанасяне на подобно лепило върху хартиена или платнена основа. Филмът с двуслойна лицева страна е по-малко здрав и издръжлив, но по-текстуриран и обемен.

Размерът на ролката също е изключително важен детайл, особено ако искате да постигнете гладко, безшевно покритие. За облепяне на интериорни врати или кухненски плот е по-уместно да се избере продукт с ширина 90см, така че листът да покрие цялата площ на интериорния елемент. За врати с остъкление е допустимо използването на по-тесен филм (67,5 или 45 см), тъй като фолиото така или иначе ще се разкроява.

Цвят и тип повърхност

Най-голям ефект при нуждата от промяна в цвета създават еднотонните покрития, например ако промените фасадата на кухненските шкафове от скучно бяло в черно – черен мрамор или тъмно дърво. В този случай е разумно, преди да закупите евтино фолио за мебели, да обмислите добре цветовата концепция на интериора, така че всички детайли да са цветово съвместими.

Чудесен ефект се постига с декоративно фолио за мебели с черен мраморен десен в помещения със светли стени и под. Контрастът създава усещане за раздвиженост и подчертава функционалните зони в стаята. Имайте предвид обаче, че тъмната мебелировка може да смали оптически помещението. Този подход е по-удачен за по-големи пространства.

Относно типа на повърхността на фолиото, изборите са два: гланц и мат. Матовите повърхности са по-практични от лъскавите. При тях замърсяването (отпечатъци от пръсти и прах) е по-малко забележимо. Освен това в момента актуалните трендове в интериорния дизайн залагат на матовата мебел, с изключение на плотовете от истински мрамор или лакирано дърво.

Качество и водоустойчивост

Експертите съветват никога да не се избира фолио за мебели заради ниската му цена. Те също така препоръчват да се избират продукти на компании, които заемат своята ниша на строителния пазар от десетилетия. За разлика от евтините материали на неизвестни производители, те произвеждат траен филм, украсен с трайни бои, който не отделя химически миризми в помещенията.

Устойчивостта на влага е от значение не само за дълготрайността на декоративното покритие, но и за възможностите за почистване на мебелите. Когато избирате полимерно самозалепващо се фолио за мебели за баня или кухня, погледнете маркировката. Степента на влагоустойчивост на продукта зависи от броя на вълните. Изображението на една вълна означава, че продуктът е устойчив на влага, две - може да се мие, три - супер миещ се.

Мебелите, които да реставрирате - шкафове

Когато решите да актуализирате интериора на едно помещение или в целия си дом, но бюджетът не ви позволява да закупите нови мебели или да смените вратите, самозалепващите се покрития се явяват най-удачното решение. Начините за използване на фолиото са практически неограничени, но ние ще се спрем на най-интересните от тях.

Ако за първи път се налага да работите с такъв декоративен материал, започнете с трансформацията на най-простите елементи: например нощните шкафчета. Извадете чекмеджетата и свалете дръжките от тях. Обезмаслете повърхността и измерете дължината и ширината на фасадите.

На задната страна на фолиото има защитен слой хартия, върху който са изрисувани линии и цифри. С тази маркировка е лесно да се изреже точното количество материал. Не е необходимо да облепвате всички мебелни изделия в помещението - фрагментираният декор е по-стилен. Шарките и текстурата изглеждат най-добре на бял фон.

Вдъхнете нов живот на вратите

Смяната на вратите в жилището често се налага поради естетически, а не функционални съображения. Ако преградните съоръжения са в добро състояние, но искате да изглеждат по-скъпи и луксозни, опитайте с фолио за мебели, което ще ви предложим на ниски цени. С помощта на това просто решение можете да промените изцяло облика на дадена стая и на цялото си жилище изобщо.

За да залепите фолиото възможно най-точно, вратата трябва да бъде извадена от пантите и поставена върху равна повърхност. Дупките и пукнатините трябва да бъдат запълнени, а малките неравности - да бъдат фино изшкурени. В противен случай декоративният филм ще подчертае всички дефекти.

Вратата трябва да бъде внимателно почистена и обезмаслена, а ако основата е рехава - грундирана с PVA. Само след такава внимателна подготовка филмът може да бъде качествено и трайно залепен. Декоративните стилове, в които се изработват фолиата ви дават възможност да изберете различни решения – класически или нетрадиционни.

Придобийте нова кухня, като преобразите фасадите на кухненската мебел

Ако старият кухненски комплект е все още достатъчно здрав, но вратите му са захабени или пък цветът им не ви радва вече, самозалепващото цветно фолио за мебели отново идва на помощ. То не само ще създаде коренно различна атмосфера в кухнята, но и ще защити ПДЧ плоскостите от влага, каквато в кухните винаги има в изобилие.

За да постигнете красив и ефектен резултат е желателно да свалите вратичките и отново да ги поставите в легнало положение. Ако искате да постигнете почти заводски облик при шкафовете, изрежете остатъците от фолиото много прецизно с макетен нож. В случай че старите кантове са повредени или не подхождат на новата декорация, по-добре ги сменете.

Фолиото можете да поставите не само върху лицевите (фасадни) части, но и върху страничните – поне тези, които са видими. Така ще създадете усещането за наистина нова кухненска система, а не за декорирана такава. Шкафчетата от горния и долния ред могат да се покрият с еднакво покритие или да се направят различни. И двата варианта са много ефектни.

Масите също могат да заживеят нов живот

Тук дори не говорим за трапезната маса в столовата или кухнята, макар че масите за хранене също подлежат на цялостна трансформация с помощта на пвц фолио за мебели. Можете отново да започнете с по-лек и по-малко отговорен проект, например с холната масичка или някоя декоративна такава.

По-лесният вариант за изпълнение на операцията са мебелите с правоъгълна форма и прави ъгли. Сложността възниква, когато плотът на някоя декоративна масичка е кръгъл или елипсовиден. За да може фолиото да легне добре, без да образува гънки и мехурчета, изпънете го добре и го нагрейте със сешоар. Топлината кара филмът да се свива, с което се постига по-приятен визуален ефект.

Масите са благодатна почва за разгръщане на творческия ви потенциал. Фолиото може да имитира естествено дърво, но можете да създадете и илюзията, че плотът е от естествен мрамор, камък или покрит с плочки тип ориенталска мозайка. Нормално е да се ръководите от вкуса си при избора на принта, но не забравяйте, че цветът и десенът на фолиото трябва да си подхожда с останалото обзавеждане.

Не забравяйте да експериментирате и с мебелите в спалнята

За разлика от кухнята, спалнята е помещението, в което мебелите са подложени на по-малко негативни въздействия и следователно добрият им външен вид и конструктивна цялост се запазват по-дълго време. Въпреки това, и там могат да се направят някои драстични промени, с които да си създадете усещане за изцяло нова обстановка.

Може би сте забелязали, че при цветовете на мебелите има мода, която се мени твърде често. Ако смятате, че обзавеждането в спалнята ви е „демоде”, нищо не пречи да потърсите подходящо фолио за облепяне на мебели в каталога ни. Бихте могли да заложите на така актуалната днес двуцветна концепция, например контраст от венге и светъл ясен.

Препоръчваме да продължите тенденцията с по-дребните детайли. След като вече сте облепили с фолиото нощните шкафчета, продължете със скрина. Съвременните скринове залагат на различен брой чекмеджета, които са благодатна почва за пълна трансформация. Ако искате да оживите обстановката, покрийте челата на чекмеджетата с фолио в един нюанс, а страничните части (корпуса) в друг.

Гардеробът е следващата мебел в спалнята, която бихте могли лесно да освежите и да присъедините чисто концептуално към цялостния интериорен стил. Дори ако всичките му врати са огледални, има достатъчно свободна повърхност, където да експериментирате. Най-разумно е да следвате утвърдените методи. Покритите с еднакво фолио мебели ще изглеждат като един фабрично изработен комплект.

В детската стая фолиото е като че ли най-приемливият вариант за реновиране на мебелите. Растейки, децата преминават през различни фази, като във всеки период искат околната обстановка да се адаптира към моментните им вкусове и интереси. Не забравяйте, че за едно малко дете е важно да се чувства удобно в своята стая. Създайте нужното спокойствие и комфорт на любимото си същество, като изберете модел в ярки и красиви цветове.

Операция по лепене на фолиото – какво трябва да знаете?

За всичко си има първи път, но първата ви среща с фолиата може да остави у вас негативни емоции. Не се отчайвайте и не се отказвайте лесно. Може би ще похабите малко самозалепващо фолио за мебели в проекта направи си сам, докато привикнете с неговите особености и откриете тънкостите на правилното му полагане. Поради незнание хората допускат множество грешки, от които ще се опитаме да ви защитим с няколко полезни съвета.

Най-важното условие за правилно лепене на лепящо фолио за мебели е подготовката на основата. Макар да казахме многократно, че то е чудесно решение за реновиране на стари мебели, това не означава, че можете да поставите филма върху лющещата се боя. Ако случаят с любимия ви шкаф е точно такъв – почистете внимателно старото покритие и изгладете добре основата. Може да се наложи да използвате фина шкурка, за да получите идеално гладка основа.

Мебелите, които ще декорирате, трябва да бъдат идеално чисти, за да си гарантирате, че лепилото ще се свърже здраво с основата. Не си заслужава да закупите качествено мебелно фолио на малко по-висока цена, след което да го залепите върху покритите с мазни отлагания кухненски шкафове. Много е важно да знаете, че мазнината и лепилата никак не се обичат.

Какви инструменти са ви нужни за инсталиране на фолиото?

Лепенето на pvc фолио за мебели изглежда проста задача, и това донякъде е така, но има тънкости, които е добре да познавате. Важно е да се подготвите с нужните ви инструменти от самото начало, за да не губите време в тяхното търсене, когато операцията вече е започнала. Необходими са ви съвсем елементарни помощни средства, каквито има в почти всеки дом.

Осигурете си средство за измерване (линия или ролетка), молив или химикал за отбелязване на линиите на рязане, ножица, макетен нож и шпатула за заглаждане на декоративното мебелно фолио, избрано от нашия каталог. Използвайте разграфените маркери на хартията, покриваща гърба на фолиото, когато режете. Те ще ви погнат да държите права линия, за да не се налага да изрязвате остатъците с макетен нож впоследствие.

Важно е режещите ви инструменти да бъдат достатъчно остри. Захабените остриета ще намачкат хубавото фолио за секция и ще доведат до не особено естетичен краен резултат. Използвайте едно и също средство за измерване, когато мерите повърхностите на мебелите и декоративния филм. При различните измерващи пособия може да има малки отклонения, които ще дадат разлика в отрязания участък.

Тънкости, които ще ви избавят от работния хаос

Ако сте закупили цяла ролка залепващо фолио за мебели или пък използвате продукт с по-голяма от нужната ширина, това ще доведе до известни затруднения при разкрояването на материала. Филмът ще се подгъва и мести, създавайки неудобство. Изрежете част от ролката и започнете да разкроявате нужния ви детайл.

Никога не премахвайте цялата защитна хартия наведнъж. Освободете от нея само най-горната част, за да залепите отрязъка самозалепващо мебелно фолио към върха на подлежащия на декориране детайл. След това започнете да отлепяте равномерно останалата хартия, като същевременно заглаждате филма с ръка или шпатула. Така ще избегнете появата на гънки и въздушни мехурчета.

В зависимост от плътността им, различните видове фолиа за мебели имат различна склонност към образуване на въздух под повърхността. По-тънките материали са с по-висока сложност на залепяне, а при тъмните монохромни принтове, въздушните мехурчета са по-силно забележими. Такъв филм е добре да полагате заедно с помощник, който да изтласква своевременно въздуха от центъра към външните страни.

Ако такива все пак се появяват, не е нужно да отлепяте филма и да опитвате да го лепите отново. Това ще намали адхезивните свойства на лепилото и ще похабите ненужно количество самозалепващо фолио за мебели, макар и закупено на изгодна цена от нашия магазин. Можете да премахнете мехурчетата, като ги пробиете с тънка игла и заглаждате със суха кърпа, докато въздухът излезе през отвора.

Работата с първокласно фолио за декорация на мебели ще ви се стори лесна и приятна с времето, а резултатите ще надвишат първоначалните ви очаквания. Тук в онлайн магазин Decorat сме подбрали продукти, които ще отговорят на високите ви очаквания по отношение на визия, качество и финансова стойност. Не се колебайте повече – поръчайте избрания модел още сега!