Самозалепващо кухненско фолио

Показани от 1 до 20 от 38 (2 страници)

Вдъхновени от специалните свойства на опаковъчното кухненско фолио, производителите намериха още едно полезно приложение на мултифункционалния алуминиев филм. То може да се използва за защита на стените в кухни и зони за готвене от пръски храна и мазнина. Нашият каталог ви предлага богата гама фолиа, съчетаващи функцията на защита и ефектна декорация.

Фолиото като самозалепващ тапет

В каталога ни ще намерите висококачествено водоустойчиво фолио за кухня, което има по-различно приложение от това, с което сме свикнали да го свързваме до момента. Тук не говорим за тънкия филм, с който опаковаме печива или покриваме храни, за да избегнем смесването на миризми в хладилника.

Фолиото, което ви предлагаме, се използва в качеството му на маслоустойчиво покритие, което трябва да защити стените и плота в работната зона от пръски храна и мазнини. Самозалепващият гръб го поставя в категорията на декоративните покрития от типа „Peel and Stick”. Наименованието описва точно техниката на използване – обелване на защитната хартия на гърба на продукта и залепяне на желаното място.

За декорация на мебели, стени и други повърхности често се използват винилови самозалепващи се фолиа, но когато говорим за кухнята, не можем да не се съобразим с агресивните условия в най-функционалното жилищно помещение. В кухнята е най-удачно да използваме самозалепващо термоустойчиво фолио, особено в зоната около готварската печка.

Фолиото, което ви предлагаме тук, е много по-различно от домакинския продукт, който присъства във всеки дом. На първо място, плътността му е значително по-голяма, а също и здравината. Не можете да откъснете с голи ръце тази защитна облицовка. За изрязване на нужната ви дължина и форма ще трябва да използвате ножици.

Алуминиевото кухненско фолио за стени разполага с приятен декоративен принт. То има самозалепващ гръб, като лепилото е с изключително високи адхезивни качества. Прилепва здраво към всяка гладка и равна основа – керамични плочки, лакирани и байцвани дървени повърхности, метал и стъкло.

Може да се залепи и върху добре загладени (шпакловани) и боядисани стени. Принципът на защитното покритие е сходен с този на самозалепващите се тапети, но материалът е доста различен. Алуминият е лек и ефирен метал с изключително висока термоустойчивост, който, за разлика от всички други метали, няма склонност към корозиране.

Вероятно много хора си задават въпроса: Защо ми е нужен термо и влаго устойчив тапет, ако за стенната облицовка и шпакловка на стените са похарчени толкова много пари? Истината е, че не във всеки дом е необходимо поставянето на кухненско фолио за стени. Има кухни, в които се готви рядко, а самите помещения са обзаведени по последна мода – с луксозни мебели и кухненски уреди.

Има обаче и кухненски помещения, които имат огромна нужда от основен ремонт. Плочките са напукани, захабени или просто изключително непривлекателни. Плотовете са също в окаяно състояние, както и стенните лавици, дъната на чекмеджетата и т.н. Ако използвате самозалепващи фолиа, за да освежите интериора на кухнята, ще постигнете страхотни резултати с минимален разход на пари.

Алуминиевото фолио за кухня е разработено на принципа на декоративните самозалепващи се покрития. Поставянето му е лесно дори за хора без никакви творчески умения. Процедурата отнема броени минути, а резултатът е винаги очарователен. Стените и работните повърхности са освежени и защитени от по-нататъшно замърсяване и захабяване, а похарчените пари не представляват проблем дори за хората с най-ниски доходи.

Характеристики на материала

Защитното кухненско фолио против петна е изработено от висококачествени материали. Всъщност, без уникалните свойства на материала, покритието не би могло да изпълни основната си задача. То не би могло да се използва в горещите зони, нито пък да защити необлицованата с плочки стена от водните пръски и изпаренията.

Заслужава си да разгледаме по-обстойно фолиото от алуминий: какво представлява, какви характеристики притежава и какви са технологиите за неговото производство? Алуминиевото фолио е един от видовете плоско валцован алуминий. Дебелината му варира от 5 до 150 микрометра (0,005 до 0,15 милиметра). Плоският валцуван алуминий с дебелина над 0,15 мм се произвежда във вид на ленти, листове и плочи – фолио за плот.

Фолиото се произвежда в 4 основни стъпки:

  • Горещо валцуване на алуминиева лента;
  • Студено валцуване на алуминиева лента;
  • Студено валцуване на тънкия филм;
  • Нарязване и пренавиване на фолиото на рула за потребителите.

Горещо валцуване на алуминиева лента от плочи

Обичайната технология за производство на плосък валцуван алуминий - листове, ленти и фолиа - започва с отливането на разтопен алуминий в големи правоъгълни алуминиеви слитъци с форма на трапец (алуминиеви плочи) с тегло от 10 до 25 тона и до 10 m. Това се случва в специални вертикални полунепрекъснати леярски машини.

Плочите се отгряват предварително при температура 350-450 ºС и след това се подлагат на горещо валцуване на ленти във валцови станове (едностендни или тандемни) на ленти с дебелина от 6 до 2,5 mm и се навиват на рула при температура около 300 ºС.

Непрекъснато леене и валцуване на алуминиева лента

По-икономична от гледна точка на разходите за енергия е технологията на директно непрекъснато леене на разтопен алуминий в лента с дебелина от 12 до 20 mm и непрекъснато горещо валцуване на тандемен валцов стан.

Въпреки това, приложението на този процес е ограничено до малък брой алуминиеви сплави, които не са обект на сегрегация на легиращи елементи по време на бързото охлаждане, което се случва по време на непрекъснато леене. Тези сплави включват предимно всички степени на нелегиран алуминий.

Третият, най-икономичният метод е леенето на лента с дебелина на лентата от 6 до 3 mm на изхода директно от алуминиевата стопилка между две ролки от двуролкови леярски агрегати. Недостатъкът на този метод е доста ниската производителност. Този метод на леене също е подходящ само за чист алуминий или нисколегирани алуминиеви сплави.

И трите метода за производство на горещо валцувана алуминиева лента имат своите предимства и недостатъци по отношение на качеството на материала на лентата, производителността, консумацията на енергия и изискванията за труд. Следователно обемът на инвестициите и разходите за поддръжка на оборудването са ключови фактори при избора на оптимално решение за всеки конкретен производител.

Студено валцуване на алуминиева лента

След края на етапа на горещо валцуване започва етапът на студено валцуване на лентата. Процесът на студено валцуване на алуминиеви ленти може да се извърши в различни видове валцови станове. За малки рулони с тегло до 5 тона често се използват реверсивни валцови станове с една стойка.

За работа с рулони с тегло от 10 до 15 тона обикновено се използват нереверсивни единични стойки за валцуване. За големи рулони над 25 тона и за големи производствени обеми се използват многостенни тандемни валцови станове.

Въпреки че валцоването на лентите на този етап се нарича „студено валцуване“, по време на всяко преминаване лентата се нагрява до около 100 °C. Следователно е необходимо да се приложи голямо количество охлаждаща водно-маслена емулсия върху ролките, за да се поддържа термичното равновесие на процеса. След всеки три или четири минавания рулоните се охлаждат до стайна температура за няколко часа.

Деформационно втвърдяване

По време на всяко преминаване през валцоващата мелница материалът на алуминиевата лента се подлага на значителна пластична деформация и следователно получава деформационно втвърдяване, което се нарича още работно втвърдяване.

Технологичният процес на студено валцуване включва едно или две отгрявания за рекристализиране на зърнестия строеж на лентовия материал. Степента на влияние на студеното валцуване върху структурата на зърната на материала зависи от химичния състав на използвания клас алуминий или алуминиева сплав.

Крайната операция на валцуване за почти всички видове алуминиеви плоски продукти е обработка в нереверсивни едностенни валцови станове. На този етап се получава тънка лента, която се използва не само за по-нататъшно производство на фолиа, но и по-специално за производството на алуминиеви кутии за напитки, включително алуминиеви кутии за бира.

Тази тънка лента изисква строги отклонения в дебелината и плоскостта. Освен бирените кутии, от тънката алуминиева лента се произвежда и декоративното фолио за кухненски плот, което изисква повишено качество на повърхността. За да се получат интересните релефи и фигури, готовата тъкан се пресира на специални машини при висока температура с последващо охлаждане.

Отличен декоративен ефект

В железариите и магазините за домашни потреби се предлагат плътни и твърди плочи от алуминиева сплав. Тяхната функция е донякъде сходна с тази на нашето самозалепващо фолио за кухня, но само донякъде. Те служат единствено за защита на стенните и подови повърхности от нагряване и пожар. Поставят се около камини и печки на твърдо гориво.

Продуктът, който ние ви предлагаме, има невероятен декоративен ефект. Благодарение на стилната и дори луксозна визия, все повече хора намират за удачно да използват самозалепващо фолио за гръб на кухня. Фолиата имат чудесна декоративна функция. Те се изработват в приятен златист или сребрист цвят с ярки металически отблясъци. Дори релефните покрития имат огледален ефект и успяват да превърнат кухнята в модерно и приятно пространство.

С алуминиево фолио за стена можете да декорирате и дори да реновирате стари мебели. Покритието с металически огледален ефект ще ви помогне да направите кухнята по-изискана и стилна, без да правите сложни и мръсни ремонти. Покритието привлича погледа и кара пространството да изглежда по-просторно, благодарение на огледалната си повърхност.

Ако покриете с филма неугледните битови уреди с метален корпус, вие ще ги накарате да изглеждат по-атрактивни и по-нови. Можете да облепите корпуса на пералнята, хладилника или микровълновата фурна, за да скриете драскотини и петна от ръжда. Идеята е страхотна ако уредите ви са в различни цветове, а желанието ви е да постигнете пълен синхрон.

Вътрешните отделения на кухненските шкафове ще станат по-симпатични, ако ги покриете с остатъците от декоративното фолио за гръб на кухня. Продуктът се предлага в голямо количество, навито на ролка. Дължината е цели 3 метра при широчина: 60см. Стенните лавици от ПДЧ и дърво бързо се захабяват, поради постоянния контакт с влажни изпарения и пръски мазнина. С нашите фолиа можете да им вдъхнете нов живот, което ще ви спести не малко пари.

Възможност да поддържате отлична хигиена с минимални усилия

Когато готвим, мазнината, идваща от храната, прониква в нашата кухня чрез парата, а да не говорим за неизбежните пръски мазнини, които в крайна сметка замърсяват цялата кухня. С течение на времето следите от кулинарните ни опити непоправимо увреждат и оцветяват стените и всички повърхности.

Не всяка домакиня разполага с нужното време и сили, за да почисти основно плотовете и стенните облицовки след готвене. Когато обаче почистването се отложи, то ще изисква много повече усилия и по-агресивни препарати. Поради порестата им повърхност, мазнината и парата проникват в плочките, след което премахването е много по-трудно.

Нашето предпазно фолио за кухня улеснява почистването и ви позволява да поддържате идеална хигиена. Въпреки релефа, покритието  се чисти изключително лесно. Необходимо е само да избършете повърхността с влажна или дори суха кърпа. Материалът е изключително здрав, така че при нужда можете да използвате препарат.

Всички знаем как парата и мазнините въздействат на естественото дърво и фурнира – материалите, от които се изработват кухненските мебели. Поради контакта с тези субстанции дървото потъмнява, раздува се и започва да загнива. С помощта на термоустойчиво фолио за кухненски плот можете да избегнете щетите и да удължите живота на красивото обзавеждане.

Лесна и проста инсталация и демонтаж

Предлаганото в магазина ни самозалепващо алуминиево фолио за гръб на кухня /плот е водоустойчиво и термоустойчиво. Ако покриете плота с такава облицовка, горещите съдове и топлината от котлоните за готвене няма да успеят да ги разрушат. Този материал е истинско спасение за наематели, които не могат да правят сложни ремонти, но искат да си създадат приятно за живеене пространство.

Той е също удобно и лесно решение за дамите, които живеят сами и нямат нито силата, нито майсторските умения, за да ремонтират кухнята си сами. Работата със самозалепващо алуминиево фолио за кухня е повече от лесна, а някои дори могат да я приемат за приятна. Полагането на филма е творчески процес, който ще ви вдъхнови да обновите и други елементи на интериора.

Също както декоративните винилови фолиа, и метализираното има разграфени очертания на гърба. Това значително улеснява разкрояването на продукта, за да съвпадне точно с повърхността, която трябва да се покрие. С помощта на макетен нож можете да изрежете отвори в средата на платното, например за електрически контакти, ключове за осветление, дръжки на шкафове и др.

Добрата новина е, че алуминиевото термо фолио за кухня се сваля също толкова лесно, колкото се поставя. По повърхността не остават следи от лепило, а при достатъчно здрава основа, няма риск боята на шкафовете или стените да отлепи заедно със защитния филм. Това е чудесна новина за наемателите, както и за онези от вас, които искат да използват този материал само за кратко.

Широко приложение в домашната и професионалната кухня

Термо фолио за кухненски плот може да се използва не само в частните, но и в професионалните кухни. Кухните на ресторанти, столове и заведения за бързо хранене са подложени на най-интензивно замърсяване. В същото време това са местата, където основното почистване рядко е възможно. Особено обектите с непрекъснато или много дълго работно време.

Професионалните кухни са задължени да поддържат безупречна хигиена. Те са обект на проверки от страна на санитарните власти, а забележките относно нивото на чистота обикновено са свързани със заплащане на глоби. Ето защо препоръчваме на собствениците на заведения за хранене да се възползват от предимствата на нашето алуминиево фолио за кухня.

С негова помощ кухненското оборудване, работните зони и цялото помещение ще заблестят. Наличието на алуминиево самозалепващо фолио спестява нуждата от чести ремонти, заради което всички заведения биват принудени да затворят временно врати. Това е значителен разход на финансови средства, който с фолиото можете да си спестите.

Цената на ролка термоустойчиво фолио за стена е изключително ниска. В случай че покритието се замърси твърде много, спокойно можете да го замените с нов слой и да избегнете трудоемката операция по почистването му. Ролка със стандартен размер 3 х 0,60 покрива целия термо кухненски гръб, както и повечето плотове в професионалните кухни.

Фолиа с изцяло декоративна функция са също част от продуктовия ни асортимент

Винаги можете да скриете старомодните и захабени плочки, като използвате декоративно фолио за кухненски гръб. Виниловите фолиа са пръв приятел на хората, които страдат от недостиг на пари и време. С тях можете да създадете стилни ефекти – дърво, мрамор, тухла, плочки или естествен камък.

Използвайте самозалепващо фолио за кухненски плот. Това покритие е изработено от друг траен и водоустойчив материал – поливинилхлорид. Мраморните плотове създават усещане за стилна и богато обзаведена кухня, затова бихте могли смело да заложите на този декоративен принт.

Ако искате да създадете топла и уютна атмосфера в помещението за готвене, заложете на pvc фолио, което имитира естествено дърво. Дървесните декори са чудесен начин да вдъхнете живот на металните шкафове и да направите кухнята в дома си по-уютна и приветлива.

Винилът е материал, който може да се мокри. Почистването му е точно толкова лесно, колкото и почистването на защитното залепващо алуминиево фолио. Липсата на пори по повърхността на материала не позволява образуването на трайни петна. Можете да използвате почистващи препарати, но те не бива да са твърде агресивни или да съдържат абразиви, поради риск от избеляване и надраскване на покритието.

Декорацията с pvc фолио е с много по-ниска цена, отколкото, ако се използват естествени материали. Онези от вас, които се възприемат като естети, ще останат очаровани от крайния резултат. Ще се изненадате колко драстично може да се промени облика на една стая, когато с малко средства и много фантазия се добави красив и модерен акцент.

В каталога ни ще намерите pvc фолио на ниски цени, представено в огромно разнообразие от принтове и цветове. То е подходящо за всяко жилищно помещение. С него могат да се декорират мебели, врати, стъклени и метални повърхности. Едни от най-стилните принтове – мрамор и дърво са представени в светъл и тъмен вариант.

Имайте предвид, че виниловият филм не е устойчив на високи температури, както нашето лепящо алуминиево фолио. В случай че изберете този вариант за декорация на плота, ще трябва да използвате топлоустойчиви подложки, когато поставяте горещи съдове върху работната повърхност. Боравенето с ножове и други остри предмети върху покритието също не се препоръчва

Виниловото фолио за кухненски плотове също се продава на ролки с дължина 3м и ширина 60см. Препоръчваме да вземете допълнителна ролка, в случай че проектът, който планирате да реализирате включва разкрояване и изрязване на ивици и малки детайли.